Monday, 3 October 2011

you like, Mademoiselle, the Greece?


Le Monde has left behind it's Parisian cafes and gone to see what's
really going on in Greece.
First, a Swedish gal, now Le Monde. Not bad.
If the truth gets out, something might change for the better.

Britain is also focusing on the plight of the Greeks. Here's a story
on how the Greek Protest Dog, Loukanikos is being abused by riot police.
Thanks , UK.




checkitout:

Le monde (found on News247.gr)
Ξυπνάω περιμένοντας e-mail από κάποιον εργοδότη"
Διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό, απελπισία και οργή κατέγραψε η εφημερίδα Le Monde στην Ελλάδα. Τι δηλώνουν νέοι άνεργοι πτυχιούχοι. "Ή θα μείνουν φτωχοί ή θα μεταναστεύσουν" σημειώνει η αρθρογράφος
Στέφανος Νικήτας
Δημοσιεύτηκε: Οκτώβριος 01 2011 13:26 Ενημερώθηκε: Οκτώβριος 01 2011 13:39
Το βλέμμα στους νέους της Ελλάδας στρέφει η εφημερίδα Le Monde, προσπαθώντας να ανιχνεύσει τις προοπτικές για το μέλλον τους, που σίγουρα δεν θα είναι ρόδινο.
"οργή, απαισιοδοξία και ανασφάλεια" είναι οι λέξεις που συνοψίζουν τα συναισθήματα των νέων στην Ελλάδα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.
Η γαλλική Le Monde φιλοξενεί δηλώσεις νέων ηλικίας από 20 έως 30, που μιλούν για την ανεργία και τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα.
"Ξυπνάω νωρίς, εδώ και ενάμιση χρόνο" αναφέρει η Δήμητρα Μαρέτα στην Flora Genoux.
"Ξυπνάω πίνοντας τον καφέ μου γύρω στις 8 περιμένοντας ένα e-mail από κάποιον μελλοντικό εργοδότη".
Η νεαρή κοπέλα ωστόσο δεν περιμένει καμία απάντηση. Τα βιογραφικά της δεν έχουν καμία ανταπόκριση. Είναι απόφοιτος του τμήματος επικοινωνίας και πολιτικών επιστημών.
"Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένη , προσπαθώ να σκεφτώ ότι η ανεργία δεν είναι δικό μου λάθος", λέει η Δήμητρα, και προσθέτει "Αισθάνομαι θυμωμένη. Αλλά δεν αισθάνομαι μόνη."
Στην Ελλάδα των αλλεπάλληλων μέτρων λιτότητας δεν μένουν και πολλά περιθώρια επιλογής. "Να παραμείνουν στην Ελλάδα φτωχοί ή να μεταναστεύσουν, αυτό είναι το δίλημμα των νέων της χώρας" αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Δήμητρα πραγματικά δεν είναι μόνη. Στην Ελλάδα, τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης είναι νέοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 32,9% των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών είναι άνεργοι.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Σάββα Ρομπόλη, επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και καθηγητή Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
“Στην Ελλάδα, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας είναι 22%. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, 80.000 άνθρωποι βγήκαν στην αγορά εργασίας, η οικονομία απορρόφησε 40 000 από αυτούς. Από το 2008, μόνο 20 000 από τους νέους βρίσκουν εργασία", δήλωσε ο κ Ρομπόλης, ο οποίος προβλέπει υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων για το 2012.
50 000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα από το 2008
Για πολλούς από αυτούς τους νέους, η λύση είναι προφανής, να μεταναστεύσουν. Ο Μιχαήλ Παπαδόγγονας έχει πτυχίο νομικής.
Στα 27 του μετά από πεντέμισι χρόνια σπουδών και εμπειρίες στο εξωτερικό, έχει βρει λίγες θέσεις εργασίας.
Οι αποδοχές είναι, ανεπαρκείς, περίπου 800 ευρώ το μήνα. Στο μεταξύ, εργάστηκε ως πωλητής σε ένα κατάστημα στην Αθήνα για 700 ευρώ το μήνα. Ο νεαρός μοιράζεται ένα διαμέρισμα στην Αθήνα με την αδελφή του.
"Οι περισσότεροι φίλοι μου σκέφτονται να πάνε στο εξωτερικό, σε χώρες της Ευρώπης, επειδή είναι πιο κοντά, αλλά και στην Αυστραλία", δήλωσε.
Ο Μιχαήλ επέλεξε την Γαλλία. Ψάχνει να εργαστεί οπουδήποτε ακόμα και σερβιτόρος και μπάρμαν, ελπίζοντας να βρει κάτι καλύτερο για αργότερα.
Ο Σάββα Ρομπόλης αναφέρει σχετικά "Οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες πάνε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου υπάρχουν επαγγελματικές δυνατότητες λόγω της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων".
Διαρροή Επιστημόνων
Το δίλημμα για τους νέους, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι αν θα παραμείνουν στην Ελλάδα φτωχοί ή θα μεταναστεύσουν.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι και στη δεκαετία του 1960 οι Έλληνες έφευγαν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό ως μετανάστες, αλλά για να απασχοληθούν σε θέσεις χαμηλών προσόντων.
Αυτή τη φορά όσοι φεύγουν είναι διπλωματούχοι και μάλιστα υψηλής κατάρτισης σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Όσοι μένουν έχουν να αντιμετωπίσουν μια οικονομία σε βαθιά ύφεση κι άλλοι σκέφτονται να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους, να γίνουν δηλαδή "εσωτερικοί μετανάστες" σημειώνει η Γαλλίδα δημοσιογράφος.